Άγιος Χαράλαμπος

Όλο το φάσμα των διαταραχών της συμπεριφοράς που πηγάζουν από πολλές παθήσεις αντιμετωπίζεται στην κλινική ψυχικής υγείας “Αγιος Χαράλαμπος”, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της εδώ και μισό αιώνα και είναι η μόνη ιδιωτική κλινική στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα. Μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί πάνω από 7.000 νοσηλείες και στεγάζεται πλέον σ’ ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο, με κήπο.

Όμως το σημαντικότερο κεφάλαιο της κλινικής είναι οι επιστήμονες και όλο το εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Η Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» [agioscharalambos.clinic] ιδρύθηκε από τον νευρολόγο-ψυχίατρο Γιάννη Τσαπάκη και λειτουργεί από το 1967. Από το 1981 είναι η μόνη ιδιωτική κλινική ψυχικής υγείας στο Ηράκλειο και την Κρήτη ενώ μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ το 1989, προσέφερε τη μόνη λύση για νοσηλεία στην ανατολική Κρήτη.

Τη γενική διεύθυνση έχει η ψυχίατρος Εύα – Μαρία Τσαπάκη με ειδικό ενδιαφέρον στην ψυχοφαρμακολογία των προβλημάτων συμπεριφοράς ενηλίκων και τρίτης ηλικίας. Στην κλινική, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξειδικευμένοι επιστήμονες για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των διαταραχών της συμπεριφοράς.

Η κα Τσαπάκη αναφέρει:

Ανακαινίστηκε το 2004 και το 2011, ενώ η σημερινή της μορφή ολοκληρώθηκε το 2017. Πρόκειται πια για ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο που υπακούει στη βέλτιστη επικοινωνία του ασθενή, του εργαζόμενου, αλλά και του επισκέπτη με το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.

Το κτήριο είναι φιλικό όσον αφορά στην εσωτερική διαρρύθμιση, ευάερο και άνετο, με λιτές γραμμές και ήσυχα χρώματα στο εσωτερικό του για την επίτευξη της ηρεμίας και της εσωτερικής ανασυγκρότησης που επιδιώκεται στους χώρους του.

Ο αρχιτέκτονας έχει δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των νοσηλευομένων και των εργαζομένων, παράλληλα με την αντιλαμβανόμενη συνέχεια στον χώρο από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του κτηρίου.

Ο κήπος είναι  ευχάριστος, με πέργκολες και παρτέρια που αποτελούν φυσικές γωνιές χαλάρωσης και επικοινωνίας με τους γύρω και το περιβάλλον.

Τα δωμάτια της κλινικής έχουν σχεδιαστεί με πολυτελείς ξενοδοχειακού τύπου ανέσεις, ενώ διαθέτουν στην πλειοψηφία τους λουτρά, ακόμα και στα δωμάτια αυξημένης φροντίδας, όπου υπάρχει αυξημένη ασφάλεια και προστασία για τον ασθενή.

Το τμήμα επισιτισμού υπακούει από το 2011 στο ISO 22000 “Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων – Απαιτήσεις από τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων”, το πρώτο διεθνές πρότυπο για τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων και το οποίο ετησίως παρακολουθείται και ανανεώνεται από την TŪV Austria Hellas.

Με τη συνεργασία εξωτερικού συνεργάτη διατροφολόγου παρέχεται η δυνατότητα τήρησης ειδικών διατροφικών προγραμμάτων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των νοσηλευομένων σε εξατομικευμένη βάση.

Τα νοσηλευτικά προγράμματα εμπλουτίζονται και με εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστικής, σύμφωνα με τον θεραπευτικό σχεδιασμό για την ανάρρωση του ασθενούς και την επανένταξή του στην κοινωνία.

Οι υπηρεσίες

Με δυναμικό 36 κλινών (μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και δωμάτια αυξημένης παρακολούθησης ασθενών), πέρα από τους νοσηλευόμενους σε εσωτερική βάση ασθενείς, η κλινική εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση και μεγάλο αριθμό εξωτερικών ασθενών, τόσο στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας, στην κλινική depot (κλινική ενεσίμων μακράς δράσης), που λαμβάνει χώρα μια φορά την εβδομάδα, όσο και στα εξωτερικά της ιατρεία.

Στην κλινική διεξάγονται ομάδες εσωτερικών αλλά και εξωτερικών ασθενών και ομάδες οικογενειών και συγγενών όπως για παράδειγμα, Ομάδα Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων από το Αλκοόλ, Ομάδα Αυτογνωσίας, Ομάδα Εικαστικής Έκφρασης – Έργου, Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων, Ομάδα Απαρτιωτικού Θεραπευτικού Προγράμματος, Ομάδα Παραμυθιού, Ομάδα Ενίσχυσης Μνήμης, Ομάδα Ψυχοεκπαίδευσης ασθενών και οικογενειών.

Στο πλαίσιο της Ομάδας Εξόδου, οι ασθενείς μας συχνά σχηματίζουν μικρές ομάδες για να επισκεφθούν σημεία ορόσημα ή μουσεία στην πόλη, για να απολαύσουν μια βόλτα στην τοπική πλατεία για ένα μικρό φλιτζάνι τσάι ή καφέ ή και για να πραγματοποιήσουν ένα μικρό ταξίδι σε ένα τόπο ενδιαφέροντος στο νησί της Κρήτης. Παράλληλα, η κλινική ψυχικής υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» εκπαιδεύει τελειόφοιτους του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και σπουδαστές της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΤΕΙ Κρήτης από το Τμήμα Νοσηλευτικής και Κοινωνικής Εργασίας.

Η ιδιωτική κλινική “Άγιος Χαράλαμπος” είναι η πρώτη και μοναδική κλινική ψυχικής υγείας στην Ελλάδα που έχει αναπτύξει εξειδικευμένες υπηρεσίες για διεθνείς ασθενείς και τουρίστες που μπορεί να χρειάζονται επείγουσα φροντίδα ενώ βρίσκονται σε διακοπές στο νησί της Κρήτης. Από το 2011, η κλινική λειτουργεί σύμφωνα με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001 ενώ ελέγχεται από την TŪV Austria Hellas για ανανέωση της πιστοποίησης αυτής ετησίως. Σήμερα, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία 95/46/EC για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που εφαρμόζεται από 25 Μαΐου 2018 και στη χώρα μας.

Το επιστημονικό προσωπικό

«Στην κλινική “Άγιος Χαράλαμπος” έχουμε στο δυναμικό μας τονίζει η κ. Τσαπάκη ένα σύνολο επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ειδικά καταρτισμένων θεραπευτών για την ψυχιατρική και ψυχολογική εκτίμηση του κάθε ασθενούς, τον σχεδιασμό της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τόσο της οξείας φάσης των συμπτωμάτων όσο και της φάσης σταθεροποίησης, εξατομικευμένη ψυχο-εκπαίδευση στη διαχείριση των συμπτωμάτων, ψυχολογική υποστήριξη μέσα από ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία και φυσικοθεραπεία.

Η θεραπευτική ομάδα της κλινικής αποτελείται από 5 ιατρούς, εκ των οποίων οι 3 είναι ειδικοί ψυχίατροι, 3 ψυχολόγους, η μία απ’ αυτές με εξειδίκευση στην εργοθεραπεία και αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων, μία κοινωνική λειτουργό και μία κοινωνιολόγο, έναν φαρμακοποιό και πλήθος νοσηλευτών, στην πλειονότητά τους αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το βοηθητικό προσωπικό καθώς και το προσωπικό της κουζίνας εμπλουτίζονται με εξωτερικούς συνεργάτες για την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία της δομής. Συνεργάτες ψυχίατροι, νευρολόγοι, παθολόγοι, ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι, γενικοί γιατροί και φυσιοθεραπευτές υποστηρίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας».

Επιστημονικά υπεύθυνος της κλινικής είναι ο Μανόλης Δολαψάκης, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, με εξειδίκευση στον αλκοολισμό και γενικότερα στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Υπεύθυνη στην κλινική depot (ενεσίμων μακράς δράσης) είναι η Στέλλα Παπαδοπούλου, ψυχίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στη νευροψυχιατρική και τις διαταραχές της συμπεριφοράς που προκαλούνται από κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις και νευροεκφυλισμό (νευρολογικά νοσήματα, άνοιες, κλπ.).

Οι ψυχολόγοι της θεραπευτικής ομάδας της κλινικής Ελευθερία Παπαδάκη, με ειδικό ενδιαφέρον στη συμβουλευτική – υποστηρικτική και τη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, Ισμήνη Κοψαχείλη, με ειδικότητα στην κοινωνική επανένταξη των χρονίων πασχόντων και τις διατροφικές διαταραχές, και Κατερίνα Θέου, με ειδικότητα στη θεραπεία ζεύγους και τις σεξουαλικές διαταραχές, υποστηρίζονται από την κοινωνική λειτουργό Μαριλένα Μητράκη και την κοινωνιολόγο Αγγελική Μαράκη που μαζί με τη διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας Νατάσα Πλευράκη έχουν όλες εκπαιδευτεί στο τετραετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικογενειακής ψυχοθεραπείας.

Οι περισσότεροι νοσηλευτές και η κοινωνική λειτουργός έχουν εκπαιδευτεί και έχουν αποκτήσει μακρόχρονη πείρα στην αντιμετώπιση των συμπεριφορικών διαταραχών της άνοιας».

Οι παθήσεις και η νοσηλεία

Στην κλινική ψυχικής υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των διαταραχών της συμπεριφοράς, που πηγάζουν από παθήσεις όπως οι εξαρτήσεις από το αλκοόλ και άλλες συνταγογραφούμενες ή μη ουσίες, οι συμπεριφορικές διαταραχές στα πλαίσια του αυτισμού (σύνδρομο Asperger, κλπ.), οι ψυχώσεις (π.χ. σχιζοφρένεια, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή), οι συναισθηματικές διαταραχές (π.χ. μείζων κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη), οι αγχώδεις διαταραχές (π.χ. αγοραφοβία, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες) και οι διαταραχές λήψης τροφής, οι διαταραχές προσωπικότητας (π.χ. μεταιχμιακή, αντικοινωνική) και οι ψυχώσεις της τρίτης ηλικίας, η άνοια και οι συμπεριφορικές διαταραχές της.

Ο ασθενής χρήζει νοσηλείας όταν η συμπεριφορά του απειλεί την υγεία του, τη σωματική του ακεραιότητα ή όταν γίνεται επιθετικός προς τρίτους έχοντας απωλέσει τον έλεγχο των πράξεών του.

Όταν δηλαδή, είναι αναγκαίο ένα θεραπευτικό περιβάλλον ασφάλειας. Πολλές φορές, όμως, οι ασθενείς επιζητούν τη νοσηλεία για ρύθμιση της φαρμακευτικής τους αγωγής ή οι συγγενείς προτείνουν τη νοσηλεία όταν ο τρόπος ζωής των ασθενών τους δεν προάγει τη βέλτιστη αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Συχνά νοσηλεύουμε ασθενείς που λόγω κάποιου παθολογικού προβλήματος έχουν απορρυθμιστεί με συνέπεια η συμπεριφορά τους να έχει επιβαρύνει τη λειτουργικότητά τους. Εισαγωγή στην κλινική γίνεται κατόπιν παραπομπής από τον θεράποντα ιατρό, ψυχίατρο ή νευρολόγο ή γενικό γιατρό, τον ψυχολόγο του ασθενούς, ή των οικείων του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο ασθενής επιζητά τη νοσηλεία προσδοκώντας την ανακούφιση από βασανιστικά συμπτώματα.

Η κλινική είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ, που καλύπτει μέρος των εξόδων νοσηλείας, ενώ δέχεται και ασφαλισμένους ιδιωτικών εταιριών και ιδιώτες ασθενείς.

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01