Αιτιοπαθογένεση Της Ψύχωσης

Στην πρώτη ενότητα του αφιερώματός μας στο πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο και στην ψύχωση γενικότερα, ασχοληθήκαμε με τα ψυχωτικά συμπτώματα.

Προχωράμε τώρα με την περιγραφή της αιτιοπαθογένεσης της ψύχωσης. Τρία είναι τα κύρια αίτια: (1) οργανική/σωματική νόσος, (2) ουσίες και (3) ψυχιατρική νόσος.

Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ/ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ σπάνια προκαλεί ψύχωση, με κύρια συμπτώματα τις ψευδαισθήσεις ή τις παραληρητικές ιδέες. Η διάγνωση γίνεται, όπως συνήθως, με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, τη φυσική εξέταση, διαγνωστικές αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις καθώς και άλλου τύπου διερεύνηση ανάλογα με την πιθανή διάγνωση. Για παράδειγμα, ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να εμφανιστεί με ψυχωτικά συμπτώματα και αν υπάρχει τέτοια υποψία, η απεικόνιση του εγκεφάλου επιβάλεται για την ολοκλήρωση της διερεύνησης. Η θεραπευτική αντιμετώπιση σε αυτήν την περίπτωση σχεδιάζεται και ολοκληρώνεται από το νευρολόγο, το νευροχειρουργό ή τον ογκολόγο, όπου ο ψυχίατρος θα παραπέμψει.

Πολλές όμως ειναι οι οργανικές νόσοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχωτικά φαινόμενα.

*Ενδοκρινολογικά Νοσήματα

 1. Νόσος του Addison
 2. Νόσος του Cushing
 3. Υπερ- ή Υπο-θυρεοειδισμός
 4. Υπέρ-ή Υπο-παραθυρεοειδισμός

*Νοσήματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

 1. Εγκεφαλίτιδα, Μηνιγγίτιδα και άλλες Λοιμώξεις
 2. Όγκοι του εγκεφάλου
 3. Επιληψία και Κροταφική Επιληψία
 4. Νόσος του Huntington
 5. Νόσος του Πάρκινσον
 6. Σκλήρυνση κατά Πλάκας
 7. Νευροσύφιλη
 8. Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

*Νοσήματα των Νεφρών

*Διαταραχές της Ηλεκτρολυτικής Ισορροπίας

*Νοσήματα των Πνευμόνων

*Υποξία

*Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

*Λοίμωξη HIV/AIDS

Αν δεν υπάρχουν δεδομένα για την απόδοση των ψυχωτικών συμπτωμάτων σε παθολογικά οργανικά αίτια, τότε η ψύχωση έχει προκληθεί είτε από ουσίες είτε από κάποια ψυχιατρική νόσο. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιατεί η ψύχωση που επάγεται από ουσίες.

Η φωτογραφία απεικονίζει λεπτομέρεια του έργου του Νίκου Βισκαδουράκη, με τίτλο ‘Η επιστροφή του Οδυσσέα στο παλάτι’

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01