Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας

Καθώς η καραντίνα ήρθε εδώ για να μείνει..

Καθώς όλοι αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες…

Καθώς όλοι μας έχουμε ένα βαθμό αυξημένης επαγρύπνησης για το «τι μέλλει γενέσθαι»…

Πιο καίρια από ποτέ, συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις διατροφικές διαταραχές, με στόχο να σας υπενθυμίσουμε πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας η συνέχιση μιας ισορροπημένης διατροφής αυτές τις μέρες, πολύ περισσότερο ίσως απ’ ότι «τον παλιό καλό καιρό..».

H διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας (ΔΕΥ) αποτελεί την πιο συχνή διατροφική διαταραχή στο γενικό πληθυσμό (1.5-3%) παγκοσμίως. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα), κατά τη διάρκεια των οποίων το άτομο χάνει τον έλεγχο της ενόρμησης του αυτής, με αποτέλεσμα να τρώει πολύ πιο γρήγορα, πολύ περισσότερο και πολλές φορές μέχρις ότου να νιώσει δυσφορία.

Οι γυναίκες φαίνεται να εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη ευαλωτότητα από τους άντρες, και οι γυναίκες εμφανίζουν τη διαταραχή 9 φορές πιο συχνά απ’ ότι οι άνδρες!! Η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας φαίνεται να συνυπάρχει πολύ συχνά με άλλες ψυχικές διαταραχές, κυρίως συναισθηματικές όπως η κατάθλιψη αλλά και οι αγχώδεις διαταραχές. Πέρα όμως από την ψυχολογική επιβάρυνση, η ΔΕΥ οδηγεί στην εμφάνιση παχυσαρκίας με ότι αυτή συνεπάγεται για τη σωματική υγεία. Προβλήματα όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία αποτελούν κατ’ επέκταση εξαιρετικά συχνές παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν τη ΔΕΥ.

Παράγοντες κινδύνου στη διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας

Τόσο ψυχολογικοί όσο και βιολογικοί παράγοντες εμπλέκονται στην εκδήλωση της υπερφαγίας, ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμβολή των ορμονών που πιθανά να σχετίζεται και με τη συχνότερη εμφάνιση της διαταραχής στις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πιο συχνή διαταραχή από τη νευρική ανορεξία ή τη βουλιμία, σε πολλές περιπτώσεις παραμένει αδιάγνωστη, κυρίως λόγω άγνοιας της ύπαρξης της.

Ωστόσο, από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η παρουσία ΔΕΥ υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης της. Η ψυχοθεραπεία και ψυχοεκπαίδευση αποτελούν την πρώτη και κύρια προσέγγιση μας σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικές στην μείωση των συμπτωμάτων. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αξιοποιηθεί συνδυαστικά με τη ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που συνυπάρχει και κάποια άλλη ψυχική διαταραχή.

Παράλληλα, είναι εξίσου σημαντική η πρόληψη ή αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που μπορεί να συνοδεύουν τη διαταραχή με ιδιαίτερη έμφαση στο διαβήτη, την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία αλλά και παθολογίες που αφορούν την γυναικεία αναπαραγωγή όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ιδανικά, η πολύπλευρη προσέγγιση και αντιμετώπιση της ΔΕΥ μέσω της συνεργασίας ψυχιάτρου, παθολόγου/γενικού γιατρού, διατροφολόγου και ψυχοθεραπευτή μπορεί να

προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη για τον πάσχοντα προς ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της υγείας του.

Το κείμενο επιμελήθηκε για την Κλινική μας, η ιατρός μας κα Καλλιόπη Διακάκη.

Και θυμηθείτε!

ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: 2810 222122

Μια προσφορά της Κλινικής Ψυχικής Υγείας “Άγιος Χαράλαμπος” στην κοινότητα, που υπηρετούμε από το 1968.

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01