Είναι Οι Ψυχικά Ασθενείς Βίαιοι;

Αν διαβάζετε κόμικς, είναι ίσως λογικό να θεωρήσετε ότι η ακτινοβολία προσφέρει υπερδυνάμεις.

Με τον ίδιο τρόπο, αν βλέπεις ταινίες ή παρακολουθείς τις ειδήσεις, ίσως πιστεύεις ότι το να έχεις μια ψυχική διαταραχή σε κάνει στην καλύτερη περίπτωση ανάπηρο και ιδιοφυή (όπως στην ταινία «Rainman») και στη χειρότερη κατά συρροή δολοφόνο (όπως ο Dexter). Και τα δύο είναι αναληθή.

Η ψυχική διαταραχή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις ενός ατόμου. Κάποιοι που περνούν κατάθλιψη, εσωτερικεύουν τα συμπτώματά τους και φαίνονται ευτυχισμένοι επιφανειακά, ενώ άλλοι δείχνουν φανερά τα συμπτώματα τους.

Το άγχος μπορεί να κάνει κάποιον ευερέθιστο ή να τον κάνει να αποφεύγει κοινωνικές επαφές. Το να λες ότι η ψυχική ασθένεια κάνει κάποιον ασταθή, είναι σαν να λες ότι οι όλοι οι μηχανικοί φορούν μπλουζάκια πόλο, λόγω του επαγγέλματός τους.

Όσον αφορά το στερεότυπο της βίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ψυχική ασθένεια οδηγεί σε βίαιη συμπεριφορά, ούτε το ότι κάποιος είναι βίαιος σημαίνει ότι είναι και ψυχικά διαταραγμένος. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι κάποιος με ψυχική διαταραχή δε μπορεί να γίνει βίαιος. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Κάποιοι απλά έχουν ροπή προς τη βία. Παρομοίως, μπορεί να έχεις αγχώδη διαταραχή, ακόμα κι αν η ζωή σου φαίνεται μια χαρά. Όλοι, άσχετα με την προσωπικότητά τους, τον τρόπο ζωής τους και το περιβάλλον τους, μπορούν να παρουσιάσουν ψυχική διαταραχή.

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01