Μόνον Εσέ, Ρωτόκριτε: Εικαστικός Διάλογος

Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, ζωγραφίζει «και τις ρίζες και το λουλούδι μαζί», έγραφε ο Σεφέρης.

Αυτό το έργο κορυφή που έγραψε στις αρχές του 17ου αιώνα ο εμβληματικός ποιητής της Κρήτης, μιλά ξανά μέσα από έναν διάλογο εντάσεων και συναισθημάτων με την εικαστική τέχνη στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ από τις 29 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., και αφορμή τη διδασκαλία του εμβληματικού κειμένου της Κρητικής Λογοτεχνίας Ερωτόκριτος, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η σκέψη μιας συνεργασίας με την ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού, που θα είχε ως αντικείμενο μια εικαστική έκθεση με θέμα το έργο. Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα ταξιδέψει στη Σητεία, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά για να καταλήξει στην Αθήνα.

Ο Ερωτόκριτος, ο έρωτάς του, αποτέλεσε διαχρονικά, αλλά κυρίως στη δεκαετία του ’30 πηγή έμπνευσης, αποτυπώθηκε και διατρανώθηκε από σημαντικούς καλλιτέχνες όλου του εικαστικού φάσματος: Από τον Θεόφιλο, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Εγγονόπουλο, ως τον Μποστ και τον Ευγένιο Σπαθάρη.

Κείμενο πυρετικό, κείμενο χείμαρρος 10.000 στίχων, για τον έρωτα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, εξακολουθεί να δονεί. Θα το διαπιστώσουμε στο σύνολο των έργων που ετοίμασαν οι καλλιτέχνες της έκθεσης «μόνον εσέ Ρωτόκριτε» αλλά και της παράλληλης έκθεσης «20+1 εικαστικές προσεγγίσεις στον Ερωτόκριτο» με έργα φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του εργαστηρίου Χαρακτικής του Α.Π.Θ.

Εμείς στη κλινική Άγιος Χαράλαμπος αισθανόμαστε υπερήφανοι που συνεισφέραμε στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης.

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01