Συμπτώματα Αποδιοργάνωσης


Αποδιοργάνωση της σκέψης και του λόγου έχουμε όταν η φυσιολογική ροή της σκέψης και του λόγου χαλούν, όταν αντικατοπτρίζουν σύγχυση, μπέρδεμα. Δυο τέτοια παραδείγματα είναι ο ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ της ΣΚΕΨΗΣ και η ΧΑΛΑΣΗ των ΣΥΝΕΙΡΜΩΝ.

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ στη ΣΚΕΨΗ έχουμε όταν το ένα νόημα συνδέεται με το επόμενο αλλά δημιουργείται σύγχυση καθώς το νόημα ξεφεύγει «σε μια εφαπτόμενη νοητή γραμμή» και ο συλλογισμός καταλήγει σε διαφορετικό σημείο από το προσδοκώμενο. Για παράδειγμα, «Πεινώ. Πρέπει να πάω ν’ αγοράσω ψωμί γιατί το ψωμί είναι δύναμη στη ζωή. Η Ζωή έχει πήξει στο διάβασμα και χρειάζεται διάλειμμα..» Εδώ, η αρχική σκέψη εκτροχιάζεται και δεν επιστρέφει ποτέ εκεί απ’ όπου άρχισε. ΧΑΛΑΣΗ ΣΥΝΕΙΡΜΩΝ έχουμε όταν μια φράση δεν ακολουθεί καθόλου σε νόημα την επόμενη. Και οι σκέψεις δεν συνδέονται καθόλου μεταξύ τους. Κάτι σαν: «Πάω στον Διευθυντή και το μπαλόνι φωτίζει εξαιτίας της θάλασσας..» Δηλαδή, τα νοήματα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους. Η διαδικασία της σκέψης είναι «χαλαρή» και όχι αυστηρά διατεταγμένη και λογική. Τόσο στον εκτροχιασμό της σκέψης όσο και στην χάλαση των συνειρμών, οι αποδιοργανωμένες σκέψεις εμφανίζονται συγκεχυμένες και επίσης προκαλούν σύγχυση σε τρίτους.

Άλλα προβλήματα στη σκέψη εμφανίζονται με ΠΤΩΧΙΑ στο περιεχόμενο της ΣΚΕΨΗΣ και αναστολή ή αλλιώς ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ της ΣΚΕΨΗΣ.

ΠΤΩΧΙΑ ΛΟΓΟΥ (και ΣΚΕΨΗΣ) έχουμε όταν οι απαντήσεις του ατόμου με ψύχωση είναι ασαφείς, χωρίς νόημα και θολές. Μπορεί ο ασθενής να έχει την ίδια απάντηση για πολλές διαφορετικές ερωτήσεις ή μπορεί να μην έχει και πολλά να πει, οπότε συνήθως σιωπά. Εμφανίζει δηλαδή, παρόμοια εικόνα μ’ αυτή της αργής ή κενής σκέψης των αρνητικών συμπτωμάτων της ψύχωσης που μας απασχόλησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Το ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ της ΣΚΕΨΗΣ είναι έκδηλο όταν διακόπτεται ο ειρμός της σκέψης και ο ασθενής αδυνατεί να βρει λέξεις για να εκφράσει τις σκέψεις του. Οι σκέψεις, δηλαδή, μπλοκάρονται και δεν εξωτερικεύονται. Κι έτσι αργεί πολύ το άτομο ν’ απαντήσει σ’ ερωτήσεις αν φυσικά είναι σε θέση ν’ απαντάει.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Συμβαίνει όταν το άτομο αδυνατεί να λειτουργήσει ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ή όταν το άτομο αποκτά περίεργη εμφάνιση, πχ, όταν φοράει ανάποδα τα παπούτσια ή τα ρούχα του, όταν φοράει σκούρα γυαλιά σε σκοτεινά δωμάτια, όταν είναι ντυμένος με βαριά και πολλά ρούχα το καλοκαίρι, κλπ. Η συμπεριφορά λοιπόν γίνεται αλλόκοτη καθώς οι σκέψεις είναι αλλόκοτες και αποδιοργανωμένες.

Το έργο είναι του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου (2013) και τιτλοφορείται ‘Self-portrait as the Jap’ με etching, ink και egg-tempera σε χαρτί 29 x 21 cm

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01