Πρόγραμμα Ψυχοεκπαίδευσης

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης πραγματοποιείται στο Ηράκλειο τον ερχόμενο μήνα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα άτομα που πάσχουν από διπολική συναισθηματική διαταραχή.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στην ψυχοεκπαίδευση, μια σύγχρονη θεραπευτική παρέμβαση, η οποία θεωρείται από τις λίγες που μπορούν να βοηθήσουν διπολικούς ασθενείς.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 20 Μαίου, στα γραφεία του Συλλόγου «Κρίκος», στη διεύθυνση Τσακίρη 16, στο κέντρο του Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι θα γίνουν 21 συναντήσεις, διάρκειας 90 λεπτών, με την μόνη προϋπόθεση να είναι σταθερή η παρουσία των συμμετεχόντων.

Υπεύθυνη συντονίστρια θα είναι η κα. Ε. Τσαπάκη -Τσιρίδη. Το συντονισμό της ομάδας θα αναλάβει η ψυχίατρος κα. Στέλλα Παπαδοπούλου και η κοιν. Λειτουργός κα. Έφη Βασιλάκη. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 26 Απρίλη.

Τι είναι η διπολική συναισθηματική διαταραχή

Σύμφωνα με το wikipedia η διπολική διαταραχή (γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια ψυχιατρική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από δύο συναισθηματικές διαταραχές, τη μανία και την κατάθλιψη.

Αυτές οι διαταραχές μπορούν να συμβούν σε ένα φάσμα που διακυμαίνεται από εξαντλητική κατάθλιψη μέχρι και αδιάκοπη μανία. Άτομα που υποφέρουν από διπολική διαταραχή συνήθως βιώνουν καταστάσεις μανίας ή υπομανίας ή μια μικτή κατάσταση μανίας και κατάθλιψης.

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως συμβαίνει σε νεαρή ηλικία. Τα επεισόδια της ασθένειας σχετίζονται με τη θλίψη, την αναστάτωση και με έναν σχετικά υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας. Διάφορες έρευνες υποδεικνύουν ότι η γενετική, το περιβάλλον, η νευροβιολογία καθώς ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες είναι σημαντικοί στην ανάπτυξη διπολικής διαταραχής.

Ψυχιατρικές έρευνες έχουν εστιάσει στους νευροβιολογικούς παράγοντες, ωστόσο ένα ξεκάθαρο οργανικό αίτιο δεν έχει ακόμα βρεθεί. Η διπολική διαταραχή «θεραπεύεται» με φάρμακα και/ή ψυχοθεραπεία. Για τη «θεραπεία» της διπολικής διαταραχής χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα όπως αντιψυχωτικά, λίθιο και βενζοδιαζεπίνες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, δηλαδή όταν υπάρχει κίνδυνος για τον ασθενή ή και για άλλα άτομα, η νοσηλεία είναι απαραίτητη. Θεραπεία με την έννοια της ίασης θεωρείται πως δεν υπάρχει στη διπολική διαταραχή.

Η διπολική διαταραχή έχει συνδεθεί με την δημιουργικότητα και ακόμη και την ιδιοφυΐα, και πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ και η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, έπασχαν από αυτή. Αυτό έχει ωστόσο οδηγήσει τα τελευταία χρόνια και σε μια λανθασμένη εξιδανίκευση της διπολικής κατάστασης: Αφενός δεν είναι όλοι οι πάσχοντες κατ” ανάγκη ιδιοφυείς, αφετέρου ο πάσχων υποφέρει από την ασθένεια που συχνά συνεπάγεται δυσλειτουργικότητα και σημαντική πτώση της ποιότητας ζωής, έτσι ώστε οπωσδήποτε δεν είναι καμιά ιδεατή κατάσταση.

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01