Πρώτο Επεισόδιο Ψύχωσης (1)


Εγκαινιάζουμε σήμερα έναν οδηγό πλοήγησης για το πρώτο επεισόδιο ψύχωσης, τη θεραπεία του και την ανάρρωση απ’ αυτό. Ο οδηγός μας γράφεται για όσους έχουν ήδη την εμπειρία αυτή και για τις οικογένειές τους, με στόχο να βοηθηθούν για τη βέλτιστη κατανόηση της νόσου.

Γράφεται όμως και για όσους υποψιάζονται πως κάτι αλλάζει μέσα τους ή μέσα στους κοντινούς τους ανθρώπους με αποτέλεσμα την αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων, των σημείων και η αυξημένη κατανόηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης, πιθανότατα βελτιώνουν το αποτέλεσμα για όσους έχουν περάσει ένα πρώτο επεισόδιο ψύχωσης και ασφαλώς για όσους μπορούν να το προλάβουν.

Συχνά, πριν την εμφάνιση της ψύχωσης, η συμπεριφορά αλλάζει. Παρατηρούμε:

– Μείωση της σχολικής απόδοσης

– Μειωμένη καθαρότητα σκέψης ή/και συγκέντρωση

– Υποψίες/καχυποψία, παρανοϊκές ιδέες, ‘περίεργη’ αίσθηση στην παρουσία τρίτων

– Κοινωνική απομόνωση, το άτομα προτιμά να είναι μόνο του ολοένα και περισσότερο

– Ασυνήθιστες, πιεστικές καινούριες ιδέες, περίεργα αισθήματα ή καθόλου αισθήματα

– Παραμέληση της φροντίδας του εαυτού μας ή της προσωπικής μας υγιεινής

– Δυσκολία στο να διαχωριστεί η φαντασία από την πραγματικότητα

– Πρόβλημα στην επικοινωνία ή συγκεχυμένος λόγος

Με άλλα λόγια, χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα. Το πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση κατά την οποία το άτομο βιώνει έντονο άγχος και κατακλύζεται από φόβο που δυσκολεύεται να ερμηνεύσει και να εκφράσει. Βρίσκεται σε σύγχυση και η εμπειρία του είναι αλλόκοτη. Δυστυχώς, το στίγμα και όλα τα αρνητικά στερεότυπα γύρω από την αλλαγή της συμπεριφοράς ενός ατόμου, καθυστερούν την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συνήθως η εμπειρία του πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου έρχεται στα τελευταία χρόνια της εφηβείας ή στα πρώτα της ενήλικης ζωής. Περίπου 3 άνθρωποι στους 100 θα έχουν αυτή την εμπειρία. Συμβαίνει σε ίδια ποσοστά τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ανεξάρτητα από το πού πάνω στη γη βρίσκονται ή ποια είναι η κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση.

Η ψύχωση είναι μια αντιμετωπίσιμη ασθένεια. Πολλοί αναρρώνουν πλήρως μετά από ένα πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο. Όσο πιο νωρίς αναζητηθεί βοήθεια τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για πλήρη ανάρρωση.

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01