Πόσο Διαρκούν Τα Ψυχικά Προβλήματα;

Γιατροί, ασθενείς και συγγενείς/φίλοι λένε συνήθως ότι το πρόβλημα δεν ξεπερνιέται ποτέ.

Το λένε αυτό για να ρυθμίσουν τις προσδοκίες (αφού δεν υπάρχει «θεραπεία» με την παραδοσιακή έννοια του όρου), αλλά και για να γίνει κατανοητός ο αγώνας που περνούν οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές. Δυστυχώς, αυτό οδηγεί στην παρανόηση ότι τα συμπτώματα δεν περνούν ποτέ.

Αν αυτό ίσχυε, η θεραπευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία θα ήταν άσκοπες. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν και δε γνωρίζουμε πώς να θεραπεύσουμε τις ψυχικές διαταραχές, είναι πολύ πιθανό να μπορέσει κάποιος να διαχειριστεί τα συμπτώματα και να ζήσει μια ικανοποιητική κι ευτυχισμένη ζωή.

Για πολλές δεκαετίες, θεωρήθηκε ότι ο εγκέφαλος δεν αλλάζει μετά την ενηλικίωση. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η «νευροπλαστικότητα» (το ότι δηλαδή ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες συνδέσεις και δομές σε όλη τη διάρκεια της ζωής) μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στο πώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Επηρεάζεται από τις εμπειρίες, τα γονίδια, βιολογικούς παράγοντες, τη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα γενικότερα, έχει σημαντική επίδραση στις χημικές ουσίες που διεγείρουν την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των κυττάρων του εγκεφάλου.

Αυτή η ανακάλυψη δίνει την ελπίδα στους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές, ότι με την πάροδο του χρόνου και τη σωστή αντιμετώπιση, τα συμπτώματα τους δε θα είναι πάντα αφόρητα και η λειτουργία του εγκεφάλου τους μπορεί να βελτιωθεί.

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01