ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Εξατομικευμένη και
συντονισμένη φροντίδα

Ψυχιατρική περίθαλψη

Η νοσοκομειακή φροντίδα ψυχικής υγείας επαναπροσδιορίζεται με εξελιγμένες προσεγγίσεις και παρεμβάσεις

Η θεραπεία και η φροντίδα της ψυχικής υγείας παρέχεται σε ποικίλους χώρους. Το περιβάλλον και το επίπεδο ή το είδος της περίθαλψης, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τη φύση και τη σοβαρότητα της ψυχικής κατάστασης του ατόμου, τη σωματική του υγεία και τον τύπο της θεραπείας που συστήνεται.

Οι ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου τους σε μια δεδομένη στιγμή, να είναι 1) νοσηλευόμενοι ασθενείς, 2) εξωτερικοί ασθενείς ή 3) ασθενείς που παρακολουθούνται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στα ιατρεία ψυχιάτρων ή στα γραφεία ψυχολόγων. Επιπλέον, ορισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχονται μέσω διαδικτυακών και τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών.

Η νοσοκομειακή φροντίδα της ψυχικής υγείας θεωρείται συχνά ήττα στη σημερινή μας κοινωνία. Όμως οι νοσηλείες είναι συχνά όχι μόνο επιβεβλημένες αλλά και σωτήριες. Σαφέστατα, η οξεία νοσοκομειακή περίθαλψη για οποιονδήποτε λόγο είναι ένα γεγονός που όλοι ελπίζουμε να αποφύγουμε. Ωστόσο, η νοσοκομειακή ψυχιατρική περίθαλψη θεωρείται σχεδόν πάντα ως κάποιας μορφής αποτυχία – αποτυχία του γενικού γιατρού, του ψυχολόγου ή του ψυχιάτρου που παρακολουθεί τον ασθενή σε εξωτερική βάση να εντοπίσει μια κρίση και να παρέμβει εγκαίρως, αποτυχία του ασθενούς να συμμορφωθεί με το θεραπευτικό σχεδιασμό ή αποτυχία της οικογένειας να εφαρμόσει κατάλληλη παρακολούθηση στον ασθενή. Παρόλο που η σύγχρονη κοινωνία δεν θεωρεί ότι η φροντίδα των ασθενών για καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο αντανακλά θεραπευτική αποτυχία, τα πράγματα φαίνεται να διαφέρουν για τη νοσοκομειακή ψυχική υγεία.

Στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος», η νοσοκομειακή φροντίδα ψυχικής υγείας επαναπροσδιορίζεται. Χρησιμοποιούμε την ίδια προοπτική με τη νοσοκομειακή περίθαλψη για άλλες ιατρικές παθήσεις. Η παρεχόμενη περίθαλψη περιλαμβάνει τις πιο εξελιγμένες προσεγγίσεις και παρεμβάσεις για τη διαχείριση οξέων επεισοδίων διαταραχής της συμπεριφοράς. Αυτές περιλαμβάνουν τόσο τεκμηριωμένες και σύγχρονες ψυχοφαρμακολογικές θεραπείες όσο και εντατικές ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις που δεν ήταν δυνατό να παρασχεθούν με ασφάλεια και εγκαίρως σε εξωτερικούς ασθενείς.

Έχουμε μακρά πείρα και εξειδίκευση στις μείζονες ψυχώσεις, τις διατροφικές διαταραχές, τη διπλή διάγνωση αλλά και στην αντιμετώπιση διαταραχών της συμπεριφοράς που σχετίζονται με αναπτυξιακές διαταραχές και ανοϊκά σύνδρομα.

Κλειστή περίθαλψη

Βοήθεια και παρακολούθηση όλο το εικοσιτετράωρο

Η νοσηλεία για διαταραχές της συμπεριφοράς και ψυχική νόσο περιλαμβάνει διανυκτέρευση ή παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας σε ιδιωτικό ή δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο ή σε ψυχιατρική μονάδα γενικού νοσοκομείου. Η νοσηλεία ενδείκνυται σε άτομα που βρίσκονται στην οξεία φάση μιας ψυχικής ασθένειας και χρειάζονται βοήθεια και παρακολούθηση όλο το εικοσιτετράωρο. Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν αποκλειστικά τις ψυχικές ασθένειες, είτε αυτές πηγάζουν από λειτουργικές διαταραχές του εγκεφάλου είτε από οργανικές παθήσεις. Οι γιατροί είναι, βέβαια, διαθέσιμοι για την πρώτη αντιμετώπιση όλων των γενικών ιατρικών παθήσεων. Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία παρέχουν προγράμματα αποτοξίνωσης από το αλκοόλ αλλά και από άλλες ουσίες εφόσον υπάρχει διπλή διάγνωση στον ασθενή, καθώς και υπηρεσίες αποκατάστασης σε όσα τμήματα παρέχουν διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας.

Στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος», πέρα από τους ψυχιάτρους, εργάζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως ειδικός παθολόγος, γενικός γιατρός, νευρολόγος και καρδιολόγος.

Η ψυχιατρική νοσηλεία είναι αναγκαία για μια περίοδο στενής παρακολούθησης με στόχο την ακριβή διάγνωση, την έναρξη και την προσαρμογή ή τη σταθεροποίηση ψυχιατρικής φαρμακευτικής αγωγής ή κατά τη διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου κατά τη διάρκεια του οποίου η ψυχική νόσος επιδεινώνεται προσωρινά και παροδικά.

Υπάρχουν στιγμές που ένα άτομο αρρωσταίνει τόσο πολύ που κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους και η νοσηλεία καθίσταται απαραίτητη παρόλο που το άτομο δεν επιθυμεί να εισέλθει σε νοσοκομείο. Ενώ η νοσηλεία σε εκούσια βάση είναι πάντα προτιμότερη, αν αυτό είναι δυνατόν, η απόφαση για ακούσια νοσηλεία μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το άτομο με οξύ επεισόδιο θα μπορέσει να πάρει τη φροντίδα που χρειάζεται, ειδικά εάν υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας ή βλάβης σε άλλους.

Η ιδιωτική Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» δέχεται ακούσιες νοσηλείες σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ3α,β/Γ.Π.οικ.65047, ΦΕΚ 4704/Β/23-10-2020

«Όροι και προϋποθέσεις ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές» (https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/upourgike-apophase-g3a-b-gp-oik65047.html)

Ψυχική ασθένεια και η οικογένεια: Πότε είναι απαραίτητη η νοσηλεία;

Λιγότερο από το 7% των ατόμων που αναζητούν βοήθεια για κάποια διαταραχή της ψυχικής σφαίρας χρειάζεται νοσηλεία. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν σχιζοφρένεια, μια από τις πιο σοβαρές μορφές ψυχικής ασθένειας. Εάν λοιπόν, εσείς ο ίδιος, ή κάποιος που γνωρίζετε, μπορεί να έχετε ψυχική ασθένεια, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα χρειαστείτε νοσηλεία. Ωστόσο, εάν χρειαστεί, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν:

Έχει αξιολογηθεί η ψυχική κατάσταση από ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας; Αν ναι, από ποιον;

Καταλαβαίνω τη διάγνωση;

Εάν ο ασθενής δεν έχει αξιολογηθεί, γιατί ζητώ την εισαγωγή του για νοσηλεία;

  • Σύσταση γιατρού;
  • Πρέπει να απομακρυνθεί ο ασθενής από το οικογενειακό περιβάλλον; Γιατί; Λόγω προβλημάτων συμπεριφοράς;
  • Τι συμβαίνει; Η οικογένεια αδυνατεί να τον φροντίζει; Γιατί;
  • Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής που προκαλούν ανησυχία;

Ερωτήσεις κατά την εισαγωγή του ασθενούς στην Κλινική μας:

Εδώ θεραπεύονται μόνο ασθενείς για αυτήν τη συγκεκριμένη διάγνωση;

Εάν ο ασθενής έχει άλλα προβλήματα υγείας, θα λάβει επίσης θεραπεία για αυτά τα προβλήματα;

Χρειάζονται εξετάσεις πριν την εισαγωγή του ασθενούς; Εάν ναι, ποιες;

Ποιος και πού θα πραγματοποιηθούν;

Ποιος θα αξιολογήσει τον ασθενή όταν εισαχθεί;

Ποια είναι τα προσόντα και ο τίτλος του επαγγελματία αυτού;

Αυτό το άτομο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον ασθενή θεραπευτικά σε τακτική βάση;

Πότε θα πραγματοποιηθεί η αρχική αξιολόγηση;

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ασθενούς στην Κλινική μας:

Πότε μπορούν οι οικείοι να μιλήσουν με τον θεραπευτή ή το γιατρό;

Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τη θεραπεία με τον γιατρό ή τον θεραπευτή; Πότε; Πόσο συχνά;

Πότε μπορούν να επισκεφθούν τα μέλη της οικογένειας τον ασθενή; Για πόση ώρα;

Θα επιτρέπεται στον ασθενή να λαμβάνει τηλεφωνικές κλήσεις;

Θα έχει ο ασθενής ένα καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων ή θεραπειών;

Εάν ναι, σε ποιες δραστηριότητες θα συμμετέχει ο ασθενής;

Αποτελεί η συμμετοχή σε θεραπευτικές ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες μέρος του προγράμματος θεραπείας;

Τι ρούχα πρέπει να κρατά μαζί του ο ασθενής;

Πόσο καιρό θα νοσηλεύεται ο ασθενής;

Ποιος παίρνει αυτήν την απόφαση;

Θα ενημερώνεται η οικογένεια για αλλαγές στη θεραπεία;

Ποιος κάνει την αξιολόγηση για την έξοδο του ασθενούς; Πότε θα συμβεί αυτό;

Φεύγοντας από την Κλινική:

Θα ενημερώσει κάποιος τον ασθενή και την οικογένεια σχετικά με προβλήματα προσαρμογής στην κοινότητα, όπως η ανάγκη για περαιτέρω συμβουλευτική υποστήριξη ή πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής;

Τι μπορούμε να περιμένουμε όταν ο ασθενής παίρνει εξιτήριο;

Θα πάρει φάρμακα; Ποια από όλα?

Πώς θα βοηθήσουν αυτά τα φάρμακα; Εθίζεται σ’ αυτά; Ποιες είναι οι παρενέργειες; Ποια είναι η δοσολογία;

Πόσο καιρό θα πρέπει ο ασθενής να πάρει φάρμακο;

Εάν ο ασθενής εγκαταλείψει την Κλινική χωρίς άδεια, πώς θα το χειριστεί η Κλινική;

Εάν συμβεί αυτό, ποια είναι η ευθύνη της οικογένειας;

Θα είναι σε θέση ο ασθενής να συνεχίσει την εργασία του ενώ βρίσκεται στο νοσοκομείο; Ή πόσο σύντομα μετά το εξιτήριό του;

Εάν προσφέρονται ψυχοεκπαιδευτικά μαθήματα σε ασθενείς, περί τίνος πρόκειται και ποιος τα διδάσκει;

Ποιες επιλογές έχει ο ασθενής και η οικογένειά του για ψυχοθεραπείες, ατομικές ή ομαδικές, μετά το εξιτήριο;

Οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα:

Ποιες ασφάλειες δέχεται η Κλινική; Εάν δεν έχετε κάποια ασφάλεια, ποιο είναι το κόστος;

Θα μπορούσαν να δοθούν εξηγήσεις για τις χρεώσεις από κάποιο μέλος του προσωπικού της Κλινικής, και αν ναι, από ποιον;

Υπάρχουν ξεχωριστές χρεώσεις; Αν ναι, πόσο κοστίζει για γιατρούς, θεραπευτές ή φροντιστές;

Υπόκεινται σε ΦΠΑ οι τιμές;

Πότε πραγματοποιείται η χρέωση;

Εάν η ασφάλιση καλύπτει μόνο μέρος του κόστους, ποιες άλλες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν για την πληρωμή;

Υπάρχει άλλη βοήθεια; Αποδέχεται η Κλινική διακανονισμό πληρωμών, και αν ναι, κάτω από ποιες συνθήκες;

Ρωτήστε τον Θεραπευτή:

Τι μπορεί να περιμένει ο ασθενής και η οικογένεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θεραπείας;

Ποιες μπορεί να είναι οι αναμενόμενες αντιδράσεις / συμπεριφορές του ασθενούς;

Πώς πρέπει να ανταποκριθεί η οικογένεια;

Πώς μπορεί ο ασθενής και η οικογένεια να προετοιμαστούν για απρόσμενη συμπεριφορά και πιθανές αποτυχίες;

Μακροχρόνιες Νοσηλείες

Πέρα από αντιμετώπιση και φροντίδα στην οξεία φάση της νόσου, στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» παρέχεται και φροντίδα για άτομα με μακροχρόνιες διαταραχές της συμπεριφοράς, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή, ή η διπλή διάγνωση (δηλαδή προβλήματα ψυχικής διαταραχής και κατάχρησης ουσιών), τα οποία μειώνουν την ικανότητά τους να λειτουργούν ανεξάρτητα. Παρέχονται επίσης υπηρεσίες αποτοξίνωσης από το αλκοόλ ή άλλες ουσίες. Η διαμονή εξατομικεύεται σύμφωνα με τον τύπο του προβλήματος και τις ανάγκες του ασθενούς. Μακρόχρονη περίθαλψη παρέχεται επίσης και σε γηριατρικούς ασθενείς που παρουσιάζουν πέρα από διαταραχές της συμπεριφοράς λόγω κάποιου οργανικού προβλήματος και ψυχική νόσο στην τρίτη ηλικία και έχουν ανάγκη διαχείρισης της καθημερινότητάς τους.

BE
YOUR
BEST
SELF.

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01