600.000 Έλληνες Πάσχουν Από Διπολική Διαταραχή

Είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια μανίας και κατάθλιψης – Πότε εμφανίζεται και ποιους προσβάλλει.

«Αφιερωμένη» σε 600.000 Έλληνες είναι η σημερινή ημέρα, η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής – ημέρα με έντονο συμβολισμό καθώς στις 30 Μαρτίου γεννήθηκε ο καλλιτέχνης Vincent Van Gong ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή.

Η διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη είναι ο παλαιότερος ιατρικός όρος) είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας (ανεβασμένης και εκτός ελέγχου διάθεσης) και επεισόδια Κατάθλιψης (πεσμένης διάθεσης με σημαντική δυσκολία στη λειτουργία).

Υπολογίζεται ότι σε κάποια από τις πολλές μορφές της πάσχουν από τη νόσο το 1-5% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Προσβάλλει με την ίδια συχνότητα άνδρες και γυναίκες και μάλιστα κυρίως άτομα υψηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου.

Καθώς το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ, είναι σημαντική η σωστή θεραπεία τους η οποία βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση.

Η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής πορείας της Διπολικής διαταραχής και βοηθάει και στην αποστιγματοποίησή της.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής διαταραχής είναι σημαντική ημέρα για να θυμόμαστε τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή αλλά και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού» επισημαίνει η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) η οποία υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής.

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση οργανώνει ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών τους καθώς και του ευρύτερου κοινού.

Συγκεκριμένα, οργανώνει:

  1. Ενημερωτική ημερίδα με θέμα τη θεραπεία της Διπολικής διαταραχής (ελεύθερη είσοδος)

(16 Απριλίου Σάββατο 12:00 – 4:00 μμ, Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα)

  1. Δωρεάν ψυχομετρικές εξετάσεις διάθεσης για ανθρώπους που έχουν δυσκολίες με την διάθεσή τους

(Καθ όλη τη διάρκεια του Απρίλη με τηλεφωνικό ραντεβού στα γραφεία της ΕΔΩ)

  1. Ψυχαγωγική ταινία και συζήτηση με θέμα τη Διπολική διαταραχή

(14 Μαϊου Σάββατο 12:00 – 3:00μμ, Λέσχη Κινηματογράφου, Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα)

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις μπορούν να κάνουν εγγραφή στη λίστα συμμετοχής της ΕΔΩ http://register.bipolar.gr  ή τηλεφωνικά στο 210-8815970

Απευθυνθείτε στην Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» εάν υποφέρετε από ψυχολογικά προβλήματα, εάν έχετε μια διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη σας, τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τους άλλους ή τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε.

Μιλήστε Τώρα με έναν Σύμβουλό μας

+30 2810 23 24 01