Διπολική Διαταραχή

Τί είναι διπολική διαταραχή​

Η διπολική διαταραχή της διάθεσης – επίσης γνωστή ως μανιοκαταθλιπτική ψύχωση ή μανιοκαταθλιπτική διαταραχή – χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσες διακυμάνσεις στη διάθεση.

Η διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί στην παιδική ηλικία ή κατά την ενήλικη ζωή και είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας (γενετική προδιάθεση, στρεσοπιεστικά γεγονότα ζωής, κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών, συνυπάρχουσα οργανική νόσος, κλπ). Ανάλογα με τη μορφή της, η διπολική διαταραχή, επηρεάζει μεταξύ 2,5 και 8% του πληθυσμού. Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής καθυστερεί συχνά, ειδικά όταν τα πρώτα επεισόδια είναι καταθλιπτικά επεισόδια. Η έγκαιρη, βέβαια, διαχείρισή τους αποτελεί παράγοντα καλύτερης πρόγνωσης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώμτατα χαρακτηρίζονται από περίοδους που συνδυάζουν ιδέες μεγαλοπρέπειας, υπερβολική χαρά, ενθουσιασμό, επιτάχυνση της σκέψης, παράλογες δαπάνες, υπερβολικά σχέδια και έργα, ή μειωμένη ανάγκη για ύπνο και φαγητό καλούνται «μανιακές φάσεις». Μπορεί να συνοδεύονται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων προϊόντων.

Περίοδοι, αντίθετα, που χαρακτηρίζονται από χαμηλή διάθεση, απώλεια κινήτρων, γενική επιβράδυνση, άγχος, απώλεια της όρεξης ή διαταραχές του ύπνου, ονομάζονται «καταθλιπτικές φάσεις» και συχνά συσχετίζονται με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν «μικτές φάσεις διάθεσης» όταν συνυπάρχουν μανιακά και καταθλιπτικά συμπτώματα ταυτόχρονα. Μεταξύ των επεισοδίων, η διάθεση επιστρέφει σε ένα κανονικό για τον ασθενή επίπεδο.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής, που μπορεί να απαιτεί νοσηλεία κατά τη διάρκεια οξείας φάσης, βασίζεται σε τρεις άξονες:

Φαρμακοθεραπεία

Η φαρμακοθεραπεία παραμένει η θεραπεία πρώτης γραμμής, με τους σταθεροποιητές της διάθεσης, όπως το λίθιο, κάποια αντιεπιληπτικά και μερικά νεότερα αντιψυχωσικά, να έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

Ψυχοθεραπείες 

Οι ψυχοθεραπείες καθιστούν δυνατή τη βελτίωση του προσδιορισμού των συναισθημάτων και των πρώτων σημείων που αναγγέλλουν ένα νέο επεισόδιο, καθώς και την εκμάθηση προληπτικών στρατηγικών (π.χ., τρόπος ζωής, ρολόι ύπνου, πρόληψη στρες) για την αποφυγή επεισοδίων.

Ψυχοεκπαίδευση 

Η ψυχοεκπαίδευση επιτρέπει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αποκτήσουν τις γνώσεις που χρειάζονται για να προσαρμοστούν καλύτερα στην ασθένεια. Συγκεκριμένα, βελτιώνει την ικανότητα του ασθενούς να λαμβάνει τακτικά θεραπεία.

Close Menu